ZİLE BELPINAR KÖYÜ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

En son konular
» iki tüneliniz olur
Cem Nedir? EmptyPerş. 29 Tem. 2010, 12:10 tarafından kızıldeli

» ŞEREFSİZ BİLET ALMIYOR Kİ.......
Cem Nedir? EmptyPerş. 29 Tem. 2010, 12:07 tarafından kızıldeli

» normal bir insan
Cem Nedir? EmptyPerş. 29 Tem. 2010, 12:04 tarafından kızıldeli

» Bagcikli midur?
Cem Nedir? EmptyPerş. 29 Tem. 2010, 12:03 tarafından kızıldeli

» abi hırsızı yakalad
Cem Nedir? EmptyPerş. 29 Tem. 2010, 12:01 tarafından kızıldeli

» Aptallar değil
Cem Nedir? EmptyPerş. 29 Tem. 2010, 12:00 tarafından kızıldeli

» geveze
Cem Nedir? EmptyPerş. 29 Tem. 2010, 11:59 tarafından kızıldeli

» süpriz oynadum olum
Cem Nedir? EmptyPerş. 29 Tem. 2010, 11:58 tarafından kızıldeli

» Eyvah havada kalduk.
Cem Nedir? EmptyPerş. 29 Tem. 2010, 11:57 tarafından kızıldeli

Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Istatistikler
Toplam 42 kayıtlı kullanıcımız var
Son kaydolan kullanıcımız: şanssız

Kullanıcılarımız toplam 283 mesaj attılar bunda 213 konu

Cem Nedir?

2 posters

Aşağa gitmek

Cem Nedir? Empty Cem Nedir?

Mesaj tarafından sonyilmaz Cuma 09 Ocak 2009, 16:59

Cem, Alevilerin topluca düzenledikleri ibadet töreninin adıdır. Cem kelime manasıyla "toplanmak" ve "birlik" anlamına gelmektedir.
Alevi inancına göre Cem’in tarihçesi Hz. Muhammed’in yaşadığı dönemdir. Ve ilk Cem’e Hz. Muhammed mürşitlik etmiştir. Buna "Kırklar Cemi" de deniliyor.
Cem töreninin bir değil, birden çok özelliği bu töreni klasik diyebileceğimiz tapınma törenlerinden farklılaştırır. Her şeyden önce Cem, Cem’e gelenlerin birbirilerinden "razı" olmaları, rızalık almaları gerekiyor. Yani kırgınlık, küskünlük Cem’e başlanmadan önce mutlaka çözüme kavuşturulur ve ondan sonra Cem başlar. Cem sadece insanın yaratıcı güce karşı günahlarının, hatalarının af olunması ve tövbe etmesi değildir. Bununla beraber aynı zamanda insanın içinde yaşadığı topluma karşı sorumluluğunu yerine getirip getirmediğinin sorgulamasıdır. Eğer bir kişi herhangi bir suç işlemişse ve bu suç Cem’de bulunan cemaat tarafından tespit edilmişse o kişi Cem’i yöneten "Dede" tarafından "dara" çekilir. Buna "Darı Mansur" da denilir. Suçun derecesine göre toplumun onaylamasıyla ceza verilir. Bu arada belirtmekte fayda var. Bir kişi ne kadar ağır suç işlemişse işlesin, o kişi asla ölümle cezalandırılmaz. Suçu ne kadar ağır olursa olsun bir kişiye verilecek en ağır ceza onu cemaatten dışlamaktır. Bu da Alevi inancının adalet anlayışını gösterir.
Cem’de kadın erkek beraberce ibadet ederler. Dedenin duasıyla Cem başlar. Cem’de hizmetleri gören "On iki" hizmet sahibi vardır. Cem’deki duaların içeriği genellikle Ehlibeyt’e bağlılık On İki İmamlar, Hak, Muhammed, Ali sevgisine dayanır. Deyişlerde Alevi tarihini şekillendiren olayların geçtiği şiirler okunur. Bu deyişler eşliğinde kadınlı erkekli Semah dönülür. Cem’e katılanlar halka şeklinde otururlar. Ve yine Cem’e katılanlar lokmalarını beraberlerinde getirirler. Bu lokmalar ortaklaşa paylaşılır. Cem’lerdeki bazı adetler yöreden yöreye değişse de öz aynıdır.
sonyilmaz
sonyilmaz

Mesaj Sayısı : 91
Yaş : 47
Nerden : istanbul
Kayıt tarihi : 08/01/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Cem Nedir? Empty Geri: Cem Nedir?

Mesaj tarafından FATOŞ Salı 13 Ocak 2009, 00:10

Güneş Gazetesi'nin Alevi yazarı Rıza Zelyut 02.01.2009 KALEME ALDIGI ALEVİLER İÇİN YAZDIGI UTANÇ VERİCİ YAZISI
Bu mudur ALEVİLİK

Alevi yazar isyan etti: BU MUDUR ALEVİLİK, BUNLAR MI ALEVİ..

Özellikle yaklaşan seçimlerle birlikte açılım üstüne açılım yapan siyasi partilerin en önemli hedeflerinden biri de Aleviler. AKP'nin Alevi açılımı hala tartışılırken MHP'den bir alevi açılımı geldi. Bütün bu gelişmelerle birlikte Aleviler de seslerini yükseltmeye başladı. Güneş Gazetesi'nin Alevi yazarı Rıza Zelyut, ekrandaki Alevi görüntüsünden rahatsızlığını dile getirdi. "Alevilerin medyaya yansıyan görüntülerinden hiç memnun değilim" diyen yazar, isyan etti: Bu mudur Aleviler!

BU MUDUR ALEVİLERİN SİMGELERİ

Demokratik hak talebinde bulunan Alevilerin medyaya yansıyan görüntülerinden hiç memnun değilim. Soruyorum: Yoksullar, özentisizler, kasketliler, çaresizler ve başına kırmızı bant bağlamış gençler midir Alevilerin simgeleri?

HELE O CEMLERDEKİ GÖRÜNTÜLER

Kırsal alanda bin sene öncesinden gelen uygulamaları; şehirde daha da laçkalaştırarak modern toplumun önüne çıkarmak, Aleviliğe ne kadar uyuyor?

Bütün bunları Alevi dergahları, dernekleri, vakıfları yeniden düşünmelidir.

Cem Vakfı'nın Cem Tv'de naklen verdiği cem törenleri, şehirleşen toplumu rencide eden görüntüler taşıyor. Vakıf Başkanı Prof. İzzettin Doğan bu naklen yayınları izlemiyor mu? İzliyorsa; neden dedeleri çağırıp da biraz tavsiyede bulunmuyor? Kimse alınmasın; gerçeğin fotoğrafını çekmek benim görevimdir.

O CEMİ İZLERKEN UTANDIM

Halk Tv'de Ankara'dan yapılan bir cem töreni naklinden de utandım. Ortaya getirilen kurban; bir süre sonra orada ihtiyacını giderdi. Daha sonra gelen insanlar koyunun işediği o kilimin üstünde secdeye vardılar.
Böyle ilkellik olur mu?

Hani çağdaştık, ilericiydik?...

Kurbana karşı değilim... Cem töreninde kurban tığlanmasına da razıyım.
Lakin; kurbanın altına bir naylon örtü serilemez miydi?

BU ÖZEL GİYİM DE NERDEN ÇIKTI

Hele o törenlerdeki beline kuşak bağlayıp özel giysi içinde farklı bir varlık izlenimi veren post sahiplerine ne demeli? Geleneksel cemlerde dedenin, zakirin, bekçinin, gözcünün, süpürgecinin vb. özel kıyafeti olmamıştır. Orası, liyakat ve olgunluk makamıdır. Şimdi bu özel giyim de nereden çıktı?

İBADET BİÇİMİNİ MODERNİZE EDİN

Alevi örgütlerinin yöneticilerine sesleniyorum: Artık kır (köy) Aleviliği geride kaldı. Modern toplumun bir parçası haline gelen Aleviler, ibadet biçimini de modernize etmek zorundadır. Bu konu acilen ele alınmalı ve rahatsızlık veren görüntüler sona erdirilmelidir. Hele hele naklen yayınlarda çevre düzenlemesi yapılmalı; insanların oturuşları geleneğe uygun biçimde ama disiplin içinde düzenlenmelidir. Cemi, kahvehane sohbetine çeviren laubali bir etkinliğin yayını; Alevi kimliğine ve Alevilerin çağdaş imajına zarar veriyor.

ALEVİLERİ KRAVATLI DEDELER TEMSİL EDERDİ

Gazeteler de aynı bakış açısı içinde: Alevileri anlatmak için mutlaka köylü görüntülü kalabalıkların resmini kullanmak gereğini duyuyorlar. Alevileri araştırmak için de büyük şehirlerin kenar semtlerine gidiyorlar.
Eskiden takım elbiseli, kravatlı, fötrlü, palabıyıklı dedeler Alevi kimliğini gazetelerde temsil ederlerdi. Şimdi onların bile gerisine düştü bu toplumun görüntüsü. Acilen bir görüntü temizliğine ihtiyaç var. Bu görüntü temizliği o mekanların çağdaş yaşam biçimine uygun hale getirilmesi ile sağlanır
FATOŞ
FATOŞ

Mesaj Sayısı : 61
Nerden : İST\AVCILAR
Kayıt tarihi : 10/01/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz